Huid & Laser Utrecht > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

De kliniek

Wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een HBO-geschoolde specialist in het behandelen van de gezonde, beschadigde of zieke huid.

Huidtherapeuten vallen onder artikel 34 van de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg. In artikel 34 staan de deskundigheidsgebieden en opleidingseisen omschreven. Wie een diploma heeft dat aan de eisen voldoet, heeft recht op het voeren van de beschermde opleidingstitel. Een dergelijke titel geeft aan dat de drager deskundig is op een bepaald terrein van de gezondheidszorg.

Wat zijn de kosten van een consult?

De kosten van een consult bedragen €35,-. Wanneer u voor een eerste behandeling komt, wordt dit verrekend met uw eerste factuur.

Wat houdt een consult precies in?

Een consult is een vrijblijvend gesprek met de huidtherapeut. Tijdens het consult wordt uitgebreid al uw vragen en de behandelmogelijkheden besproken. U krijgt een behandelplan op maat en een exacte prijsopgave.

Heb ik een verwijsbrief nodig om een afspraak te maken?

Wij zijn direct toegankelijk, iedereen kan een afspraak maken zonder een verwijsbrief. Komt u in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekering, dan kan het zo zijn dat u voor uw verzekering een verwijsbriefje nodig heeft. Deze voorwaarden kunt u beste checken bij uw eigen zorgverzekering. Tijdens het consult legt uw huidtherapeut graag uit als dit toch nodig is.

Worden behandeling vergoedt door mijn zorgverzekeraar?

Wanneer u aanvullend bent verzekerd is een vergoeding door de zorgverzekeraar mogelijk. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om de mogelijkheden en polisvoorwaarden te bespreken.

Door wie word ik behandeld?

Bij ons wordt u behandeld door ervaren huidtherapeuten. Allen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en geregistreerd bij het Kwaliteit Register KP. Wij streven ernaar dat elke cliënt/patiënt behandeld wordt door een vaste behandelaar.

Hoe is de bereikbaarheid van de kliniek?

Huid & Laser Utrecht bevindt zich op Herculesplein 271 in het voetbalstadion Galgenwaard aan de oost-zijde. Dit is aan de zijde van de hoofdingang.

locatie Huid & Laser Utrecht

U kunt voor de deur van de kliniek parkeren bij Q-park parkeerplaats Oost. U rijdt dan eerst door de slagbomen heen.

Openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer zijn wij vanaf Utrecht Centraal bereikbaar met bus 41 en 12. U kunt uitstappen bij de halte Galgenwaard, deze stopt tegenover de kliniek. U loopt dan richting ingang oost.

Laserbehandelingen

Wat is laser?

Laser is een afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

Het typische aspect van laser is dat het een parallel lopende lichtbundel is, welke dus niet zoals normale lampen/licht alle kanten op gaan. U kunt het beste denken aan een laserlicht zoals bij een concert welke één richting op straalt en niet afwijkt naar andere richtingen.

Het licht van elke laser heeft 1 golflengte, 1 kleur.  De golflengte van de laser reageert op een doelwit in de huid. Door een optimale golflengte te gebruiken kan je bepaalde structuren in de huid verhitten. Dit worden zogenoemde chromoforen genoemd. Bij bijvoorbeeld de behandeling van pigment is het doelwit van de laser het pigment in de huid.

Het verschil in de lasers zit hem onder andere in de golflengte. Elke laser heeft een andere golflengte. Dit betekent dat elke laser op een ander chomofoor/doelwit in de huid reageert. Bij Huid & Laser Utrecht hebben we een breed scala aan verschillende soorten lasers. Hierdoor hebben we veel behandelmogelijkheden.

Is een laserbehandeling schadelijk?

De vraag of een laserbehandeling schade kan geven aan je lichaam wordt nog weleens gesteld. Lasers werken op een hele gecontroleerde en doelgerichte wijze. Het licht van de laser wordt alleen geabsorbeerd door het doelwit wat je wil laten behandelen. De rest van de huidstructuren laat de laser met rust.

Bij Laser & Huid Utrecht werken we met luchtkoeling waardoor de omringende huid gekoeld. Op deze manier wordt de omliggende huid uitgeschakeld voor de warmte van de laser. Ook zorgt dit ervoor dat bijwerkingen zoveel mogelijk worden voorkomen en huidreacties snel wegtrekken.

FDA approval

Alle apparatuur waar Huid & Laser Utrecht mee werkt is door de zogenoemde FDA approval goedgekeurd. FDA staat voor Food and Drugs Administration. De FDA werkt met strenge eisen waaraan je moet voldoen om aan deze goedkeuring te voldoen.

Is een laserbehandeling veilig?

Bij Huid & Laser Utrecht wordt de interne richtlijn ‘Laserveiligheid voor huidtherapie’ gehanteerd. In deze richtlijn staat beschreven aan welke eisen de behandelaars en de kliniek moeten voldoen tijdens het uitvoeren van een laserbehandeling. Deze richtlijn voldoet aan alle Europese wetgeven en kwaliteitseisen.

Tevens beschikken alle huidtherapeuten van Laser & Huid Utrecht over het certificaat laserveiligheid.

Wat is het verschil tussen Laser en IPL?

Het grote verschil tussen laser en IPL is de golflengte. IPL is geen laser maar licht. Laser heeft 1 golflengte en reageert hiermee op 1 doelwit in de huid, bijvoorbeeld het pigment in het haarzakje. IPL bestaat uit een lichtspectrum van meerdere golflengtes bij elkaar. Dit betekent dat het licht van IPL wordt geabsorbeerd door meerdere chromoforen in de huid. Onderstaand hebben wij de verschillen tussen laser en IPL voor u op een rijtje gezet:

 

  LASER IPL
Werkwijze Één energiestraal van één golflengte, wat reageert op 1 kleur/doelwit in de huid. Er gaat hierdoor geen energie verloren waardoor de behandeling uiterst effectief is op het doelwit waar de laser op reageert. Dit is geen laser maar licht van meerdere golflengtes. Een puls reageert dus op meerdere kleuren/doelwitten in de huid. De energie wordt verdeeld over de doelwitten in de huid. één doelwit in de huid ontvangt dus minder energie dan bij een puls met de laser. Het licht is minder sterk dan bij laser.
Koeling Op de plek waar de laserpuls op de huid komt wordt lokaal gekoeld door middel van een continue koude lucht Er wordt een laag met gel aangebracht op het behandelde gebied

 

Acne

Vanaf welke leeftijd kan ik een laserbehandeling voor acne ondergaan?

In principe kan dit op alle leeftijden. Het is belangrijk dat er toestemming van de ouders/voogd wordt gegeven wanneer iemand onder 18 jaar is. Het is juist belangrijk om de acne zo snel mogelijk aan te pakken om ongewenste littekens te voorkomen.

Ik ben 40 en ik heb opeens last van acne, hoe kan dit?

Helaas komt dit vaker voor, ook als je hier tijdens je puberteit geen last van hebt gehad. Op een latere leeftijd ontstane acne wordt acne tarda genoemd. Dit komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen. Acne Tarda geeft dezelfde huidklachten als acne vulgaris en wordt dus ook op deze wijze behandeld. De verschillende behandelmogelijkheden vindt u terug bij de uitleg over de acne behandeling.

Wordt een acne behandeling vergoedt door mijn zorgverzekering?

Wanneer u een aanvullende zorgverzekering hebt, kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding door uw zorgverzekeraar. Alle huidtherapeuten van Laser & Huid Utrecht zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, ook voldoen we aan alle eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici. Wij adviseren om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om de mogelijkheden voor een vergoeding te bespreken.

Roodheden

Na mijn zwangerschap heb ik opeens last van ontsierende vaatjes op mijn benen, zijn deze te behandelen?

Zichtbare rode tot paarse vaatjes op de benen, zogenoemde besenreisen, kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap. Doorgaans geeft dit een cosmetische klacht. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt het bindweefsel in de vaatwand zwakker, waardoor de vaatjes uitzetten en zichtbaar worden. Deze vaatjes hebben geen verdere functie voor het vaatbed van de benen. Hierom kunnen deze veilig en effectief worden behandeld met de vaatlaser.

Pigment

Ontstaat melasma alleen tijdens een zwangerschap?

Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd, omdat het onder invloed van hormonen vaak tijdens een zwangerschap ontstaat. Ondanks dat het zo wordt genoemd kan het ook zichtbaar zijn na andere factoren zoals overmatig zonnen, hormonale schommelingen zoals veranderen van anticonceptie of door bepaalde medicatie. Bij Huid & Laser Utrecht kunt u terecht voor advies en laserbehandelingen van melasma. Wij behandelen dit met de Erbium-YAG (2940nm) laser. Naast deze laserbehandelingen zijn lifestyle adviezen erg belangrijk. Hier kunt u denken aan bijvoorbeeld aan het smeren van een dagelijkse SPF-crème om verergering te voorkomen. De huidtherapeuten bij Huid & Laser Utrecht zullen u hier graag meer over vertellen.

Rejuvenation

Vanaf welke leeftijd is het verstandig om te starten met een huidverjonging behandeling?

In principe is er geen leeftijdsgrens waaraan iemand moet voldoen om te beginnen met de fractional laserbehandelingen voor huidverjonging. Huidveroudering is een natuurlijk proces en kan niet gestopt worden. Vanaf circa 25 jaar kunnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden. Wat je vanaf deze leeftijd met je huid doet, zie je terug op latere leeftijd. De tekenen van huidveroudering kunnen minder zichtbaar gemaakt worden door de aanmaak van collageen en elastine vezels in de huid te stimuleren met de fractional lasers. Deze vezels zijn de bouwstenen van de huid en zorgen voor stevigheid. Naarmate de huid ouder wordt vertraagd de celdeling van de huid en zal er minder collageenproductie plaatsvinden dan bij een jongere huid. Om deze reden adviseren wij om te starten met de fractional lasers vanaf het moment dat de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden, zodat het huidverouderingsproces vertraagd wordt. Vanaf circa 25 jaar kan door de fractional laser optimale collageenproductie plaatsvinden.

Fractional lasers kunnen uw huidstructuur, kleur en beginnende lijntjes, maar ook littekens verbeteren.