Voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)

De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is PCOS (het polycysteus ovarium syndroom). Hierbij groeien goedaardige cysten in de eierstokken en produceren de eierstokken een overmatige aanmaak van mannelijke (androgene) hormonen.  Deze hormonen stimuleren de talgklieren waardoor acne kan ontstaan. Ook kan door de overproductie van androgene hormonen  beharing ontstaan volgens een mannelijk bewaringspatroon.  Naar schatting komt deze aandoening bij 5 tot 10% van de vrouwen voor.

De oorzaak van PCOS

De precieze oorzaak van PCOS is nog niet bekend. Het kan erfelijk bepaald zijn en soms kan overgewicht een rol spelen. De gynaecoloog kan door middel van een bloedonderzoek en een echoscopie vaststellen of er sprake is van PCOS.

Symptomen bij PCOS

Bij PCOS zijn de waarden van verschillende hormonen in het lichaam verhoogd of juist verlaagd. De rijping van de eiblaasjes raakt hierdoor verstoord, waardoor er follikels in eierstokken ontstaan. PCOS wordt vaak ontdekt door een onregelmatige of uitblijvende menstruatie en verminderde vruchtbaarheid. Ook wordt overgewicht vaak gezien. Als gevolg van de verhoogde waarde van mannelijke (androgene) hormonen kan acne en overbeharing volgens een mannelijk beharingspatroon (hirsutisme) ontstaan. Er kan meer haargroei aanwezig zijn, of de haartjes kunnen dikker en stugger zijn.

Behandeling van PCOS bij Huid & Laser Utrecht

Meestal gaan de acne en overbeharing niet vanzelf weg.  Door middel van acnetherapie en laserontharen kunnen deze  gevolgen van PCOS behandeld worden. Bij Huid & Laser Utrecht hebben wij veel ervaring in de behandeling van overbeharing en acne bij PCOS. Tijdens een vrijblijvend consult kunnen wij u alles over deze behandelingen uitleggen. Ook kan een natuurlijke hormonale behandeling uitgevoerd door onze arts voor een beter en langduriger resultaat zorgen.

1
0