Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen > Littekens

Littekens

Een litteken kan ontstaan nadat de huid herstelt van een huidbeschadiging zoals een operatie, ongeval of huidziekte. Een beschadiging in de huid en het bindweefsel kan ervoor zorgen dat er een toename of juist een afname van weefsel ontstaat. Leeftijd, erfelijke factoren, lokalisatie en huidkleur hebben invloed op littekenvorming. Ook kan een bijkomende wondinfectie ervoor zorgen dat een litteken abnormaal geneest.

Littekens Huid Laser kliniek Utrecht

Atrofische littekens

Bij dit soort littekens is er te weinig bindweefsel aangemaakt tijdens het genezingsproces. Atrofische littekens zijn vaak lichter tot wit van kleur en liggen wat verzonken in de huid.  Striae is een voorbeeld van een atrofisch litteken.

Hypertrofisch litteken

Een beschadiging in het bindweefsel kan zorgen voor een weefseltoename, doordat er te veel collageen wordt aangemaakt. Er kunnen dan hypertrofische of keloïde littekens ontstaan. Hypertrofische littekens zijn verheven en liggen boven het weefselniveau op de huid. Door een verhoogde bloedvoorziening zijn deze littekens rood van kleur. Het litteken voelt hard aan en kunnen pijn doen of jeuken.

Dit soort littekens ontstaan meestal op plaatsen waar veel trekkracht is op de huid, zoals op het borstbeen of schouders.

Keloïde littekens

Keloïde littekens lijkt op een hypertrofisch litteken, maar kan door blijven groeien tot buiten de wondranden. De littekens zijn vaak abnormaal verdikt en onregelmatig gevormd.  Vaak komen deze littekens voor bij jonge mensen met een donkere huid.

Behandeling van littekens

Bij Huid & Laser Utrecht kunnen verschillende Fractional lasers zorgen voor een verbetering van de structuur van het litteken en de huid. Ook kan de vaatlaser of IPL de roodheid van littekens verminderen. Tijdens het consult beoordeelt de huidtherapeut welke behandeling geschikt is.