acne littekens Huid & Laser Utrecht

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklier. De talgklieren produceren talg, welke uitmonden in haarzakjes. Als deze uitvoergangen verstopt raken, ontstaat acne. Er ontstaan dan mee-eters, puistjes, rode bultjes, pukkels en onderhuidse ontstekingen.

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol zoals; een verhoogde talgproductie, verhoorning van de bovenste huidlaag en de aanwezigheid van bacteriën die in de talgklieren aanwezig zijn.  Hormonale veranderingen en erfelijke aanleg spelen ook vaak een rol. Daarnaast kan acne verergeren door stress, verkeerde huidverzorging of zuivelproducten en zuivel.

Soorten acne

Er bestaan verschillende soorten acne, de bekendste is hierbij acne vulgaris. Dit zijn ‘jeugdpuistjes’ en begint vaak in de puberteit. Tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar heeft 85% van de jongeren hier last van. Maar acne kan ook boven de 25 jaar ontstaan, we spreken dan van acne tarda.

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne, waarbij ook grote bulten en cysten ontstaan door diepe ontstekingen van de talgklieren. Deze vorm zien we vaker bij mannen en dan vooral op de rug en schouders.

Bij acne comedonica zijn vooral zwarte en witte mee-eeters aanwezig en geen ontstekingen.

Acne Excorieé des jeunes filles is een huidbeschadiging waarbij wondjes, hyperpigmentaties en littekentjes zijn ontstaan door het krabben, peuteren en uitknijpen aan de puistjes.

Acne behandeling bij Huid & Laser Utrecht

Bij de behandeling van acne wordt tijdens het consult een behandeling op maat gemaakt. Een acnebehandeling zorgt er onder andere voor dat de talgproductie wordt verminderd en de huid zich snel vernieuwd. Ook wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd zodat het stofwisselingsproces van de huid wordt geactiveerd.

De behandeling kan bestaan uit microdermabrasie, peelings, dieptereiniging en laser. Ook kan het gebruik van de juiste thuisproducten de acne zo rustig mogelijk houden. De huidtherapeut van Huid & Laser Utrecht kan u hierover adviseren.

0