Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

Laserbehandeling pigmentvlekken

Heeft u last van storende pigmentvlekken? Wij beschikken over verschillende lasers om hyperpigmentaties, zoals zonnevlekken en ouderdomsvlekken te kunnen behandelen. De behandelingen voeren wij uit met de pigmentlaser (Alexandrite 755 nm) of de Erbium-YAG laser (2940 nm). 

Pigmentvlekken behandelen Huid Laser kliniek Utrecht

Hyperpigmentaties

Pigmentvlekken zijn opeenhopingen van het pigment in de huid, waardoor een donkere verkleuring zichtbaar wordt. In de loop der jaren kunnen pigmentvlekken ontstaan. Vaak speelt regelmatige blootstelling aan de zon hierbij een grote rol. Maar pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door hormoonschommelingen, huidveroudering of wondjes.

In onze kliniek beschikken we over meerdere soorten pigmentlasers die een uitkomst bieden bij het verwijderen van de verschillende soorten pigmentvlekken.

Pigmentvlekken door de zon (lentigo solaris)

Met de pigmentlaser kunnen verschillende soorten pigmentvlekken behandeld worden, zoals zonnevlekken (lentigo solaris), ouderdomsvlekken en sproeten. Het licht van de pigmentlaser wordt geabsorbeerd door het pigment in de huid. De omgezette warmte zorgt ervoor dat het overtollige pigment wordt vernietigd. De pigmentvlek wordt hierdoor lichter of verdwijnt geheel.

Lees hier meer over pigmentvlekken door de zon.

Pigmentvlekken door wondjes

Als de huid gevoelig is voor de aanmaak van pigment, kan er na een wondje of ontsteking een pigmentvlekje ontstaan.  We noemen dit ook wel postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Deze vlekken kunnen vaak veelvoudig aanwezig zijn, na bijvoorbeeld acne. Met de pigmentlaser kunnen deze vlekken behandeld worden.

Lees hier meer over pigmentvlekken door wondjes.

Laserbehandeling melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een bruine verkleuring van de huid. De vlekken zijn vaak zichtbaar als een onregelmatige hyperpigmentatie op de jukbeenderen, bovenlip, kin en voorhoofd. Het exacte ontstaan van melasma is nog onbekend, maar er is wel een verband tussen zwangerschap, pilgebruik, zonlicht, bepaalde medicatie en erfelijke aanleg. Als je eenmaal melasma hebt, is er een grote kans dat de pigmentvlekken onder invloed van pilgebruik, zonlicht en zwangerschap terugkeert.

De fractional erbium-YAG (2940 nm) creëert vele miniscule gaatjes in de huid, waardoor de pigmentcellen als het ware doorboort worden en zich weer opnieuw gaan ordenen. Het overtollige pigment wordt vernietigd. De laser in combinatie met goede zonbescherming zorgt ervoor dat melasma zo rustig mogelijk blijft.

Lees hier meer over melasma »

Tarieven

Onderstaand onze tarieven voor de pigmentvlekken behandelingen.

Pigmentvlekken, één tot drie plekken. Vanaf € 90,-
Pigmentvlekken, vier tot tien plekken. € 150,-
Meerdere pigmentplekken In overleg

Bekijk hier de tarieven voor alle behandelingen »

Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

Schimmelnagels

Onychomycose (schimmel of kalknagel) is een schimmelinfectie van de nagelplaat of het nagelbed. Deze schimmelinfectie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een specifieke groep schimmels, dermatofyten genoemd.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Een beschadigde nagel kan gemakkelijk geïnfecteerd raken. Vocht en warmte zorgen ervoor dat de schimmel zich kan vermenigvuldigen. De nagelranden kunnen dan verkleuren en de nagel wordt dik, bros en kan zelfs loslaten.

Schimmelnagels zullen niet vanzelf weggaan. Omdat de schimmels zeer besmettelijk en hardnekkig zijn, is de kans groot dat uitbreiding naar naast gelegen nagels overslaat. De standaardbehandeling tegen schimmelnagels in de vorm tabletten zijn vaak niet voldoende werkzaam en geven nare bijwerkingen. De schimmel nestelt zich onder de nagelplaat en in het nagelbed waardoor zalven en andere uitwendige middeltjes vaak geen resultaat geven.

Behandeling van schimmelnagels met de Pinpointe laser

Bij Huid & Laser Utrecht worden schimmelnagels behandeld met de Pinpointe laser. Het licht van de laser dringt door de nagel heen en wordt omgezet in warmte. Hierbij wordt een temperatuur bereikt waarbij schimmels niet kunnen leven, de cellen van de schimmels worden vernietigd.

De omliggende huid en nagel zullen intact blijven en er zullen geen bijwerkingen ontstaan. Het resultaat wordt zichtbaar als de nagel gaat uitgroeien. Zowel nagels aan de handen als de nagels aan de voeten kunnen behandeld worden.

Lees hier meer over de behandeling van schimmelnagels »

Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

Littekens

Een litteken kan ontstaan nadat de huid herstelt van een huidbeschadiging zoals een operatie, ongeval of huidziekte. Een beschadiging in de huid en het bindweefsel kan ervoor zorgen dat er een toename of juist een afname van weefsel ontstaat. Leeftijd, erfelijke factoren, lokalisatie en huidkleur hebben invloed op littekenvorming. Ook kan een bijkomende wondinfectie ervoor zorgen dat een litteken abnormaal geneest.

Littekens Huid Laser kliniek Utrecht

Atrofische littekens

Bij dit soort littekens is er te weinig bindweefsel aangemaakt tijdens het genezingsproces. Atrofische littekens zijn vaak lichter tot wit van kleur en liggen wat verzonken in de huid.  Striae is een voorbeeld van een atrofisch litteken.

Hypertrofisch litteken

Een beschadiging in het bindweefsel kan zorgen voor een weefseltoename, doordat er te veel collageen wordt aangemaakt. Er kunnen dan hypertrofische of keloïde littekens ontstaan. Hypertrofische littekens zijn verheven en liggen boven het weefselniveau op de huid. Door een verhoogde bloedvoorziening zijn deze littekens rood van kleur. Het litteken voelt hard aan en kunnen pijn doen of jeuken.

Dit soort littekens ontstaan meestal op plaatsen waar veel trekkracht is op de huid, zoals op het borstbeen of schouders.

Keloïde littekens

Keloïde littekens lijkt op een hypertrofisch litteken, maar kan door blijven groeien tot buiten de wondranden. De littekens zijn vaak abnormaal verdikt en onregelmatig gevormd.  Vaak komen deze littekens voor bij jonge mensen met een donkere huid.

Behandeling van littekens

Bij Huid & Laser Utrecht kunnen verschillende Fractional lasers zorgen voor een verbetering van de structuur van het litteken en de huid. Ook kan de vaatlaser of IPL de roodheid van littekens verminderen. Tijdens het consult beoordeelt de huidtherapeut welke behandeling geschikt is.

 

Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

Huidveroudering

Huidveroudering is een onvermijdelijk en natuurlijk proces. Het begint rond het 25ste levensjaar, maar kan pas later echt zichtbaar zijn. Het huidveroudingsproces kan met de juiste laserbehandelingen vertraagd worden.

Wat gebeurd er tijdens het huidverouderingsproces?

Huidveroudering vindt plaats op meerdere niveaus in de huid. De opperhuid wordt dunner en is hierdoor kwetsbaarder voor beschadigingen van buitenaf. Ook kan de huid droger worden door het afnemen van het aantal talgklieren.

In de lederhuid neemt het aantal en de kwaliteit van collageen en elastine af. De huid verliest hierdoor stevigheid en verslapt. Door de afname van collageen en elastine ontstaan er rimpels en plooien.

De snelheid en mate waarin de huid verouderd wordt deels erfelijk bepaald en deels door uitwendige factoren die het huidverouderingsproces kunnen versnellen. Blootstelling aan zonlicht en zonnebank, roken en luchtverontreiniging kunnen van invloed zijn op het huidverouderingsproces.

Laserbehandeling huidveroudering Huid & Laser Utrecht

Het huidverouderingsproces kan niet worden stopgezet. Wel kunnen we dit proces vertragen met verschillende laserbehandelingen.

Bij Huid & Laser werken we met meerdere soorten Fractional lasers, zoals een Co2, Erbium-YAG en de Erbium-Glass laser. Voor het beste resultaat is vaak een combinatie van de lasers zeer effectief. De lasers werken op verschillende niveaus in de huid, zodat op elk niveau het huidverouderingsproces aangepakt kan worden. De fractional lasers kunnen het huidverouderingsproces vertragen, door de collageenproductie sterk te stimuleren.

Lees hier meer over de behandeling van huidveroudering bij Huid & Laser Utrecht »

SkinCeuticals producten bij huidveroudering

Het dagelijks gebruik van de  huidverzorgingproducten van SkinCeuticals zijn zeer belangrijk om het resultaat van de behandeling te optimaliseren en te behouden. Dagelijks dient een SkinCeuticals antioxidant onder de dagcrème met een SPF gebruikt te worden om de schadelijke invloeden van buitenaf te minimaliseren. Deze schadelijke invloeden zorgen namelijk voor een afbraak van de collageenproductie. Wij adviseren om eerst een afspraak te maken voor een vrijblijvend consult, zodat de huidtherapeut u kunt adviseren  over welke producten passend zijn bij uw huid.

De producten van SkinCeuticals kunt u in onze webshop kopen. 

 

Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

Ingegroeide haren en huidirritatie door scheren, harsen of epileren

Veel mensen hebben last van ingegroeide haren, irritatie of bultjes door scheren. Dit kan voorkomen op alle plaatsen in het lichaam waar wordt geschoren, geharst of geëpileerd.

Er bestaan verschillende huidaandoeningen veroorzaakt door ingegroeide haren zoals folliculitis barbae of sinus pilonidalis.

Ingegroeide haren

Ingegroeide haren Huid Laser kliniek Utrecht

Folliculitis barbae

Folliculitis barbae is een vorm van scheerirritatie ontstaan door ingegroeide haren. Het ingroeien van de haartjes ontstaat vaak bij krullend haar, het uiteinde van het haar groeit dan weer terug naar binnen en veroorzaakt hier een ontstekingsreactie. Dit zichtbaar als meerdere rode puistjes of bultjes die verspreid zijn volgens het beharingspatroon. Deze aandoening komt vaak voor bij de donkere huid. We zien dit bij mannen vaak in de baardstreek.

Bij Huid & Laser kan het scheren van de baardstreek worden vervangen door het laserontharen met de Nd-YAG laser. Dit is een effectieve ontharingslaser en veilig voor de getinte tot zeer donkere huid. Ook zorgt de Nd-YAG laser voor krimping van talgklieren, waardoor ontstekingen worden verminderd.

Sinus Pilonidalis

Sinus pilonidalis is een pijnlijke ontstoken haarnetcyste in of net boven de bilspleet. Het is een holte onder de huid, die een verbinding heeft door de huid heen naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of intrekking in de huid.  De haarnetcyste kan afscheiding van pus, vocht en bloed geven.In de haarnetcyste kunnen haren zitten, welke een ontsteking kunnen veroorzaken. Er kan dan een abces ontstaan, zichtbaar als een rode pijnlijke bult.

Sinus pilonidalis komt vaak voor bij jonge blanke mannen, die veel haargroei hebben in dit gebied. De exacte oorzaak hiervan is nog niet bekend, maar schuring van kleding en lang zitten zijn wel uitlokkende factoren.

De cyste kan chirurgisch worden verwijderd, maar kan na een operatie weer terugkomen. Vaak stuurt de plastisch chirurg de patiënt na de operatie door naar een huidtherapeut voor een behandeling met laserontharen. Laserontharen kan ervoor zorgen dat er niet een nieuwe cyste ontstaat.

Huidirritatie door scheren, harsen of epileren

Irritatie door scheren, harsen of epileren kan zichtbaar zijn als roodheid, bultjes, ingegroeide haren en een branderig gevoel. Vaak ontstaat dit op plekken waar de haartjes dikker en meer aanwezig zijn, zoals de bikinilijn en oksels. De een heeft hier net wat meer last van dan de ander, maar vaak is het wel storend en kan het zorgen voor schaamte.

De behandeling van ingegroeide haren bij Huid & Laser Utrecht Doordat je bijna niet meer zelf hoeft te scheren, harsen of epileren heb je geen last meer van huidirritatie. Lees hier meer over laserontharen.

Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

Hidradenitis Supperativa

Hidradenitis suppurativa wordt ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd. Er is hierbij sprake van een chronische ontsteking van de haarzakjes. Dit komt vaak voor in gebieden waar de grotere zweetklieren zich bevinden, zoals de liezen, oksels en billen. Er kunnen diepe, grote ontstekingen ontstaan die pijnklachten kunnen geven. Deze ontstekingen laten vaak rood tot paarse littekens achter, waarin verklevingen van bindweefsel en gangetjes zichtbaar zijn. 

Hoe ontstaat Hidradenitis Supperativa

De opening van het haarzakje wordt geblokkeerd door zwelling of verhoornde huid, waardoor het haarzakje verstopt raakt. Door deze verstopping hopen alle huidschilfers zich op in het haarzakje, waardoor op een gegeven moment de wand van de zweetklier kan barsten. Hierbij komt veel talg en pus vrij. Doordat de afvoergangen van de talgklieren de grote hoeveelheid talg niet aankan, zoekt het talg zijn eigen weg naar buiten waardoor er nieuwe gangetjes en tunneltjes (fistels) onder de huid ontstaan. Deze fistels staan vaak met elkaar in verbinding en kunnen pijnlijke littekens achterlaten.

Oorzaken van Hidradenitis Supperativa

De exacte oorzaak van het ontstaan van hidradentis is nog niet geheel bekend. Vaak speelt erfelijke aanleg een rol, maar er zijn nog vele andere factoren die een invloed kunnen hebben op het ontstaan of verergeren van hidradentitis. De aandoening ontstaat vaak na de puberteit, waarbij mannelijke hormonen een rol spelen. Vaak zien we dat bij vrouwen de klachten rond de menstruatie of bij pilgebruik verergeren en tijdens de menopauze verbeteren. Uitlokkende factoren zoals overgewicht, bacteriën, roken, zweten, wrijving door strakke kleding en veelvuldig scheren kunnen ook een ongunstige invloed hebben.

De behandeling van Hidradenitis Supperativa bij Huid & Laser Utrecht

Er zijn verschillende behandelmethodes en adviezen welke de klachten bij hidradentis kunnen verbeteren, de huidtherapeut kunt u hierbij adviseren. Bij Huid & Laser Utrecht wordt hidradentis supperativa behandeld met een combinatie van twee ontharingslasers. Met de Alexandrite laser wordt de haargroei verminderd en hiermee ook nieuwe afsluiting van de haarzakjes. De Nd-YAG laser zorgt voor een krimping van talgklieren, wat een gunstig effect heeft op het ontstaan van nieuwe ontstekingen.

Lees hier meer over laserontharen. 

Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

PCOS, PolyCystisch Ovarium Syndroom

De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is PCOS (het polycysteus ovarium syndroom). Hierbij groeien goedaardige cysten in de eierstokken en produceren de eierstokken een overmatige aanmaak van mannelijke (androgene) hormonen.  Deze hormonen stimuleren de talgklieren waardoor acne kan ontstaan. Ook kan door de overproductie van androgene hormonen  beharing ontstaan volgens een mannelijk bewaringspatroon.  Naar schatting komt deze aandoening bij 5 tot 10% van de vrouwen voor.

De oorzaak van PCOS

De precieze oorzaak van PCOS is nog niet bekend. Het kan erfelijk bepaald zijn en soms kan overgewicht een rol spelen. De gynaecoloog kan door middel van een bloedonderzoek en een echoscopie vaststellen of er sprake is van PCOS.

Symptomen bij PCOS

Bij PCOS zijn de waarden van verschillende hormonen in het lichaam verhoogd of juist verlaagd. De rijping van de eiblaasjes raakt hierdoor verstoord, waardoor er follikels in eierstokken ontstaan. PCOS wordt vaak ontdekt door een onregelmatige of uitblijvende menstruatie en verminderde vruchtbaarheid. Ook wordt overgewicht vaak gezien. Als gevolg van de verhoogde waarde van mannelijke (androgene) hormonen kan acne en overbeharing volgens een mannelijk beharingspatroon (hirsutisme) ontstaan. Er kan meer haargroei aanwezig zijn, of de haartjes kunnen dikker en stugger zijn.

Behandeling van PCOS bij Huid & Laser Utrecht

Meestal gaan de acne en overbeharing niet vanzelf weg.  Door middel van acnetherapie en laserontharen kunnen deze  gevolgen van PCOS behandeld worden. Bij Huid & Laser Utrecht hebben wij veel ervaring in de behandeling van overbeharing en acne bij PCOS. Tijdens een vrijblijvend consult kunnen wij u alles over deze behandelingen uitleggen. Ook kan een natuurlijke hormonale behandeling uitgevoerd door onze arts voor een beter en langduriger resultaat zorgen.

Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

Overbeharing bij vrouwen

Toegenomen haargroei op het gezicht of het lichaam kan als ongewenst worden ervaren. Soms zijn haartjes langer of dikker, waardoor ze meer opvallen. De verschijnselen van haargroei zijn vaak persoonlijk. Wat voor de ene persoon als ongewenste haargroei wordt ervaren, kan voor de ander geen enkel probleem zijn.  

Verschillende vormen van overbeharing

Er bestaan verschillende vormen van overbeharing. Er kan hierbij onderscheid gemaakt worden tussen plaatsen waar normaal ook haar groeit (hypertrichose) en haargroei volgens een mannelijk beharingspatroon (hirsutisme).

Hirsutisme

Bij deze vorm van overbeharing is de haargroei toegenomen volgens een mannelijk beharingspatroon. De haargroei kan ontstaan in het gezicht, maar ook bij het schaamgebied en de borsten. Vaak zijn de haren dikker en donkerder. Hirsutisme komt veel voor, 5 tot 10% van de vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van.  Er bestaan drie vormen van hirsutisme.

Familiaire hirsutisme

Deze vorm komt bij bepaalde huidtypes vaker voor. Hierbij is geen sprake van een toename aan mannelijke hormonen in het bloed. De haarzakjes zijn gevoeliger voor mannelijke hormonen, waardoor de haargroei wordt gestimuleerd.

Hormonale hirsutisme

Bij deze vorm is er een overproductie van mannelijke hormonen in het bloed. Dit kan zorgen voor overbeharing, maar ook voor vergroting van de spieren, lagere stem, menstruatiestoornissen, acne of minder ontwikkeling van de borsten. Deze overproductie kan worden veroorzaakt in de eierstokken of de bijnierschors. De meest voorkomende aandoening hierbij is PCOS, (PolyCystisch Ovarium Syndroom). Lees hier meer over PCOS.

Hirsutisme veroorzaakt door medicijnen

Anabole steroïden of testosteron-verwante geneesmiddelen (bij vrouwen in de menopauze) kunnen leiden tot hirsutisme.

Hypertrichose

Bij hypertrichose is er sprake van toegenomen haar op een willekeurig lichaamsgebied waar al van nature sprake is van haargroei.  Dit kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Het kan aangeboren zijn, of op latere leeftijd ontstaan. Soms komt het op meerdere gebieden in het lichaam voor en soms maar op één plek.

Behandeling laserontharen bij Huid & Laser Utrecht

Hypertrichose en hirsutisme gaan niet vanzelf over. Bij Huid & Laser Utrecht kunnen we overbeharing behandelen met verschillende ontharingslasers. Ook haargroei wat niet de oorzaak is van hirsutisme of hypertrichose kan met de ontharingslaser behandeld worden. De behandeling wordt uitgevoerd met de Alexandrite, de Nd-YAG laser of een combinatie van beide lasers. Lees hier meer over laserontharen.

 

Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

Cafe-au-lait vlek

Een cafe-au-lait macula/vlek is een goedaardige egaal lichtbruine vlakke plek op de huid. De vlek kan variëren in grootte en ontstaan vaak al direct na de geboorte of in de eerste maanden daarna. Hierna zal hij niet meer spontaan verdwijnen. Ongeveer 10-20% van de bevolking heeft een cafe-au-lait vlek.

Hoe ontstaan cafe-au-lait vlekken

Het ontstaan van deze pigmentvlek is nog niet geheel bekend. De pigmentcellen die aanwezig zijn in vlek maken meer pigment aan, waardoor een donkere verkleuring zichtbaar is.

Cafe-au-lait vlek

Cafe au lait vlek Huid Laser kliniek Utrecht

De behandeling van cafe-au-lait vlekken bij Huid & Laser Utrecht

Een cafe-au-lait vlek is goedaardig, maar trek helaas nooit vanzelf weg. In sommige gevallen vinden mensen de cafe-au-lait vlek cosmetisch storend en dan kan deze behandeld worden met de alexandrite 755 nm laser. Het licht van de laser reageert op het overtollige pigment en geeft hier al zijn energie aan af. Door de omgezette warmte worden de pigmentcellen vernietigd en lichter van kleur.

Lees hier meer over de behandeling met de pigmentlaser.

Huid & Laser Utrecht > Huidaandoeningen

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken worden ook wel lentigo senilis of solaris genoemd. Dit zijn egaal bruine tot zwarte pigmentvlekken, vaak variërend in grootte. De pigmentvlekken ontstaan vaak vanaf middelbare leeftijd bij mensen met een licht huidtype, maar ze kunnen ook bij mensen met een donkerder huidtype ontstaan. De pigmentvlekken ontstaan door blootstelling aan zonlicht en komen dan ook vaak voor op gebieden die vaak aan de zon zijn blootgesteld zoals het gezicht, handruggen, decolleté en schouders.

Het ontstaan van ouderdomsvlekken?

Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat de pigmentcellen te veel pigment aanmaken. Hoe langer en vaker de huid in de zon is geweest, hoe meer pigmentvlekken er kunnen ontstaan. Erfelijke aanleg speelt hierbij ook een rol. Ook kan een zonverbranding ervoor zorgen dat er pigmentvlekken ontstaan. Daarom worden deze pigmentvlekken ook wel zonnevlekken genoemd.

Ouderdomsvlek

Ouderdomsvlekken Huid Laser kliniek Utrecht

Een ouderdomsvlek is goedaardig, maar kan in sommige gevallen toch ontaarden en kwaadaardig worden. Om deze reden dient u voor de behandeling van ouderdomsvlekken altijd eerst langs de huisarts te gaan om de pigmentvlekken te laten controleren.  Bij goedkeuring door de huisarts of dermatoloog kunnen de ouderdomsvlekken met de pigmentlaser lichter of geheel verwijderd worden.

Behandeling van ouderdomsvlekken bij Huid & Laser Utrecht

Bij Huid & Laser Utrecht kunnen ouderdomsvlekken veilig en eenvoudig worden behandeld met de Alexandrite 755 nm laser. Het licht van deze pigmentlaser wordt geabsorbeerd door het overtollige pigment in de pigmentvlek. Hierdoor wordt warmte omgezet wat ervoor zorgt dat de pigmentcellen worden vernietigd. De laser behandelt alleen lokaal de pigmentvlek en laat de omliggende huid met rust.

Lees hier meer over de behandeling met de pigmentlaser.