Huid & Laser Utrecht > Behandelingen > Rosacea behandeling

Behandeling Rosacea

Bij rosacea is er sprake van een chronische ontstekingsreactie van de huid. Dit is zichtbaar als een vlindervormige roodheid op de wangen, neus en soms ook op het voorhoofd en de kin. Vaak zijn ook verwijde bloedvaatjes (couperose), bultjes en puskopjes zichtbaar. Ook kan de huid gevoelig zijn, branderig aanvoelen en snel rood worden (flushing). Soms treedt schilfering op.

Rosaceo behandeling egale roodheid Huid-Laser-kliniek-Utrecht

De behandeling van Rosacea

De precieze oorzaak van rosacea is nog onbekend. De behandeling van rosacea is gericht op de symptomen die aanwezig zijn. Tijdens het consult maakt de huidtherapeut een behandeling op maat. Er kunnen namelijk verschillende symptomen aanwezig zijn. Onderstaande therapieën kunnen tijdens de behandeling worden uitgevoerd. Soms worden meerdere therapieën gecombineerd.

Behandeling van couperose bij rosacea 

Indien verwijde vaatjes (couperose) aanwezig zijn, zal een behandeling worden uitgevoerd met de Nd-YAG vaatlaser. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door bloed in het bloedvat. Hierbij wordt de energie omgezet in warmte, waardoor het vat wordt vernietigd. De restanten van het kapotte vaatje worden door het lichaam opgeruimd.

Behandeling van roodheid en flushing bij rosacea 

Bij een egale roodheid en flushing wordt behandeld met IPL 550 nm. Door het licht worden de oppervlakkige verwijde vaatjes vernietigd. Ook kan behandeld worden met IPL 400 nm om de bacteriën die acne veroorzaken te doden.

Behandeling van acne en bultjes bij rosacea 

Als er ontstekingen, puistjes of bultjes aanwezig zijn, kunnen deze voorzichtig worden verwijderd. Omdat de rosacea huid zeer gevoelig is kan niet elke peeling worden toegepast. Milde peelings met melkzuur en amandelzuur hebben een positieve werking. Melkzuur werkt antibacterieel en doodt de organismen, zoals schimmels, gisten en de demodex mijt die in verband wordt gebracht met rosacea. Door de zuren in de peeling zal de bovenste huidlaag afschilferen, waardoor het celvernieuwingsproces van de huid in gang wordt gezet en de weerstand van de huid verbeterd. Amandelzuur werkt ook antibacterieel en talgreducerend, zodat de talgproductie wordt verminderd. 

Vervolgens kan behandeld worden met de Nd-YAG Laser 1064 nm. De warmte van de laser dringt door tot de talgklieren, waardoor deze krimpen en de talgproductie wordt geremd. Ook zorgt de laser voor het creëren van een zuurstofrijke omgeving, dit is ongunstig voor de acne bacterie.

Huidverzorging bij rosacea

Bij de behandeling van rosacea horen ook bepaalde huidverzorgingsproducten. De huid is vaak erg gevoelig bij rosacea en er kan verergering ontstaan als de huid geïrriteerd raakt van verkeerde producten. Bepaalde huidverzorgingsproducten die werkstoffen bevatten om de huid te kalmeren en ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar de vaatjes reguleert kunnen de klachten van rosacea  verminderen en het resultaat van de behandeling vergroten. De huidtherapeuten Huid & Laser Utrecht geven u een advies over deze producten.

Tarieven van de rosaceabehandeling

Onderstaand onze tarieven voor de behandelingen.

Dieptereiniging en peeling € 100,-
Rosacea combi behandeling (vaatlaser/IPL en acnetherapie) € 210,- p.b.
Vaatlaser of IPL (bij alleen couperose of egale roodheid) € 180,- p.b.

Bekijk hier de tarieven voor alle behandelingen »