Voor 15:00uur besteld, dezelfde dag verzonden

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken laserbehandeling

Pigment wordt ook wel melanine genoemd, dit wordt aangemaakt door de pigmentcellen (melanocyten) in je huid. Bij een verstoring in de pigmentaanmaak kunnen te lichte of donkere vlekken ontstaan. We onderscheiden hierbij hypopigmentatie en hyperpigmentatie.

Hypo- en hyperpigmentatie

Hypopigmentatie: deze pigmentvlekken zijn lichter van kleur dan de huidskleur.  In dit geval is een tekort aan aanmaak van pigment door de pigmentcellen of het aantal pigmentcellen in de huid zijn verminderd. Hypopigmentatie kan ontstaan na zonbeschadiging, een wondje of huidaandoeningen zoals eczeem, vitiligo en albinisme. Bij depigmentatie is totaal geen pigment aanwezig, deze vlekken zijn vaak wit van kleur.

Hyperpigmentatie: de pigmentvlek is donkerder van kleur dan de huidskleur. Dit kan veroorzaakt worden door een toename van het aantal pigmentcellen en/of een verhoogde aanmaak van pigment.

In de loop der jaren kunnen donkere pigmentvlekken ontstaan. Vaak speelt regelmatige blootstelling aan de zon hierbij een grote rol. Maar pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door hormoonschommelingen, huidveroudering of wondjes.

Soorten pigmentvlekken

De hyperpigmentatie kan zich bevinden in de opperhuid, waardoor een bruin tot zwarte vlek zichtbaar is. Ook kan het pigment zich dieper bevinden in de lederhuid. We spreken dan van dermaal pigment, wat vaak zichtbaar is als een blauw grijzige verkleuring.

We kunnen onderstaande donkere pigmentvlekken onderscheiden:

Pigmentvlekken door de zon

Deze vlekken worden ook wel lentigo solaris genoemd. Dit zijn goedaardige donkere pigmentvlekken die ontstaan zijn door overmatige blootstelling aan de zon.  Deze vlekken komen dan ook vaak voor op gebieden die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht, schouders, decolleté en handen. Lentigo solaris kunnen met de pigmentlaser verwijderd worden.

Pigmentvlekken door wondjes

Als de huid gevoelig is voor de aanmaak van pigment, kan er na een wondje of ontsteking een pigmentvlekje ontstaan. Deze vlekken kunnen vaak veelvoudig aanwezig zijn, na bijvoorbeeld acne. We noemen dit ook wel postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Met de pigmentlaser en fractional laser kunnen deze vlekken behandeld worden, lees hier meer over deze behandeling van pigmentvlekken door wondjes bij Huid & Laser Utrecht »

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een bruine verkleuring van de huid. De vlekken zijn vaak zichtbaar als een onregelmatige hyperpigmentatie op de jukbeenderen, bovenlip, kin en voorhoofd. Het exact ontstaan van melasma is nog onbekend, maar er is wel een verband tussen zwangerschap, pilgebruik, zonlicht, bepaalde medicatie en erfelijke aanleg. Als je eenmaal melasma hebt, is er een grote kans dat de pigmentvlekken onder invloed van pilgebruik, zonlicht en zwangerschap terugkeert. Melasma kan behandeld worden met de fractional laser.

Lees hier meer over de behandeling van pigmentvlekken bij Huid & Laser Utrecht »

1
0